U subotu 8.septembra u Aradcu je održana 11. po redu tradicionalna manifestacija “Berba grožđa

0
374

U subotu 8.septembra u Aradcu je održana 11. po redu tradicionalna manifestacija “Berba grožđa”.
U Aradcu, malom mestu nadomak Zrenjanina, već 11 godina za redom održava se manifestacija koja neguje kulturnu baštinu, tradiciju i stare narodne običaje berbe grožđa.Kao i svake , tako su i ove godine organizaciju pomogli Turistička organizacija i lokalna samouprava, dok su se za dobro raspoloženje pobrinuli domaćini koji su od od ranih jutarnjih sati u MZ Aradac ugostili veliki broj gostiju, koji su pristigli iz 15-tak gradova i slovačkih sela iz cele zemlje ali i inostranstva. U ranim jutarnjim časovima iz MZ Aradac, povorka od 11 kočija i traktorskih prikolica ispunjena decom u narodnim nošnjama i mnogobrojnim gostima, krenula je put vinograda domaćina, Pavela Viljačika, gde je zvanično i počela manifestacija. Nakon posluženja u aradačkom širokom polju, tradicionalnim specijalitetima aradačkih vrednih žena i okrepljenja domaćim vinima,manifestacija je nastavljena u dvorištu mesne zajednice, gde je započelo tradicionalno muljanje grožđa, o čemu je nešto više govorio predsednik vinogradara Aradca Labat Paljo.

 

Ovogodišnja manifestacija „ Berba grožđa“ okupila je veliki broj gostiju, iz Kovačice, Iloka, Bečeja , Novog Sada, ali i iz inostranstva. Jedna od inicijatora i osnivač festivala narodnih običaja Erika Viljačik,govorila je o značaju održavanja festivala i negovanju tradicije, koja poslednjih godina okuplja veliki broj učesnika , kako iz naše zemlje, tako i iz inostranstva.

Druženje uz pesmu, igru i veselje i domaćinsko raspoloženje porodice Viljačik i svih žitelja Aradca, koji su prisutnim gostima pružili celodnevni ugođaj, nastavilo se do duboko u noć.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here