U Novom Miloševu održan Peti godišnji vremeplov – Dan muzeja Žeravica.

0
338

U Novom Miloševu je u subotu, 8.septembra, održan Peti godišnji vremeplov – Dan muzeja Žeravica. Ovom događaju pored više stotina gostiju i posetilaca prisustvovao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Dan Muzeja Žeravica ove godine održan je pod nazivom “Zalazak u svitanju”, a posetici i gosti novomiloševačke manifestacije imali su priliku da prisustvuju otvaranju renovirane kuće i postavke dvostrukom agentu iz Drugog svetskog rata Dušku Popovu. U okviru obeležavanja Dana muzeja, otvorena je prva spomen soba našeg proslavljenog košarkaškog trenera i stručnjaka Ranka Žeravice.

Nakon prigodnog programa i obraćanja domaćina i gostiju kao i svečanog otvaranja spomen kuće, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković je istakao da su Vojvodina i Srbija imali pojedine velike ljude internacionalnog formata koji su pomalo nepravedno i zaboravljeni.

Vlasnik muzeja Žeravica, Čedomir Žeravica, govoreći o tome zbog čega se odlučio da se otvori kuća Duška Popova i da se na prigodan način otrgne od zaborava ime nekadašnjeg dvostrukog agenta tokom drugog svetskog rata, rekao je da je Duško Popov izvesno vreme kao dete proveo i u Novom Miloševu kod svojih rođaka.

Program obeležavanja Dana muzeja Žeravica obuhvatio je i još nekoliko događaja o kojima je nešto više rekao Čedomir Žeravica.

 

Čedomir Žeravica je istakao da Muzej predstavlja dobro mesto za sve one koji žele da saznaju nešto više o tome kako se nekada obrađivala zemlja pa muzej privlači sve veći broj turista ali i učenika i studenata.

Deo kuće Duška Popova iskorišćen je za trajnu postavku posvećenu našem proslavljenom košarkaškom treneru i stručnjaku Ranku Žeravici. Prema najavama iz nadležnih ministarstava, sredstva za nastavak izgradnje muzeja  “Ranko Žeravica” su obezbeđena, a Zaga Žeravica iz Fondacije Ranko Žeravica je istakla da očekuje da će sledeće godine radovi na izgradnji kompleksa muzeja biti okončani.
U najatraktivnijem delu programa obeležavanja Dana muzeja Žeravica, posetiocima je prikazana vršidba žita parnom mašinom. Po završetku vršidbe usledio je i defile traktora koji je posebno obradovao najmlađe posetioce manifestacije.
Muzejska kolekcija Žeravica prostire se na površini od preko hiljadu šest stotina pedeset kvadratnih metara dok se na prostoru ispred zgrade muzeja nalazi pedesetak izloženih traktora i drugih poljoprivrednih mašina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here