Novomiloševački pčelar Milan Veskov o ovogodišnjem prinosu meda

0
201

Novomiloševački pčelar Milan Veskov rekao je da su “postrna setva suncokreta kao i uljana repica omogućili da pčelarska godina bude na nivou višegodišnjeg proseka”.

Pčelar iz Novog Miloševa Milan Veskov, poslednje lepe dane i kasnu pčelinju pašu koristi kako bi pčelinja društva što bolje pripremio za predstojeći zimski period. Jačanjem društava u jesen i adekvatnim zazimljavanjem, pčelari obezbeđuju da društva spremno dočekaju prvu prolećnu pašu. Povoljni vremenski uslovi koriste se i za obavljanje poslednjih radova u pčelinjaku. Milan Veskov, kome je pčelarstvo jedan od važnijih izvora prihoda, u posedu ima nešto preko sto trideset košnica, a veći deo je smešten u mobilnim kontejnerima za prevoz pčela.

Veskov je objasnio da je pčelar postao slučajno, kada je uhvatio svoj prvi roj pre više od trideset godina. Sa pčelama i pčelarstvom upoznao ga je stariji pčelar iz Novog Miloševa i tada je sve počelo.

Veskov, koji se intenzivno bavi pčelarenjem i koji svoja društva seli sa paše na pašu, je istakao da je ovogodišnja sezona bila prosečna kada je reč o prinosu meda.

Pčelare svake godine interesuje i cena otkupa meda kao i sam otkup. Milan Veskov je rekao da su cene koju su nudili otkupljivači meda na veliko ove godine bile različite.
Kada je reč o kvalitetu meda i o borbi protiv puštanja u promet falsifikovanog meda, naš sagovornik je naglasio da se u poslednje vreme ovom problemu posvećuje pažnja i da se na suzbijanju prometa ovakvog meda sada više radi.

Savez pčelarskih organizacija započeo je izgradnju pogona za preradu meda u Rači. Veskov smatra da je to dobar potez i da će izgradnja pogona pomoći pčelarima.

Milan Veskov, koji je i član pčelarskog udruženja u Novom Miloševu je ove godine izvrcao nešto preko tri tone meda, odnosno prosek po košnici je iznosio oko trideset kilograma.

Pored pčelarstva, Veskov se bavi i voćarstvom. On poseduje voćnjak na dva hektara pod zasadom dunja. Ova godina je dosta dobra za tu voćnu vrstu, a pored toga i cena koja se u proseku iznosi pedeset dinara obezbediće Veskovu i solidan prihod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here