Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Veljko Jovanović na konferenciji “Poglavlje 13 – o čemu pregovaramo” istakao je da Srbija ima veliki potencijal u sektoru ribarstva i da je važno da se čuju mišljenja stručnjaka koji učestvuju u pregovaračkom procesu u ovoj oblasti.
Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, rekla je da u vreme kada je za Poglavlje 13 rađen skrining, oblast ribarstva nije prepoznata kao problematična, osim, nekoliko sitnica koje je trebalo jasno definisati. Miščević je rekla da “s obzirom da nemamo izlaz na more, obim prava i obaveza koje preuzimamo stupanjem u članstvo je mnogo uži u odnosu, na primer, na Crnu Goru”, i dodala je da postoji pitanje zaštite nekih posebnih vrsta ribe, posebno evropske jegulje.
Ona je na konferenciji u organizaciji Privredne komore Srbije i Ministarstva poljoprivrede rekla da to ipak ne znači da ne treba da primenjujemo ono što su standardi pravila EU. Miščević je rekla da ju je u momentu kada je bio aktuelan skrining “porazila informacija’’ da je prvi ribnjak koji je nastao u ovom delu Evrope – ribnjak u Ečki, baš u to vreme prestao sa radom. Miščević je navela i da će Srbija imati obavezu da uradi Strategiju razvoja akvakulture onda kada budemo spremni za zatvaranje poglavlja.

 

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i predsednik pregovaračke grupe Velimir Stanojević objasnio je da “Srbija nema izlaz na more, ali može se reći da smo u ovoj oblasti zemlja koja ima sve više odobrenih projekata EU kako za preradu tako i za izvoz proizvoda ribarstva i da zato smatra da je potrebno da poštujemo pravila koja su propisana na tržištu EU kako bi olakšali poslovanje našim privrednim subjektima”. On je dodao da su glavni trgovinski partneri za uvoz, ali i za izvoz upravo članice EU. Stanojević je naveo da Srbiju očekuju značajne promene u oblasti ribarstva, usklađivanje jedinstvenom politikom zakonodavstva EU u ovoj oblasti, kao i da možemo očekivati značajne benefite za naše privredne subjekte u sektoru ribarstva.
Kako je navedeno na konferenciji u Srbiji je registrovan sto četrdeset jedan ribnjak, a dominira proizvodnja šarana i pastrmke. Što se tiče izvoza, najviše izvozimo u zemlje EU i CEFTE, a najviše uvozimo iz EU. Jedan od zaključaka konferencije bio je i da se u narednom periodu mora voditi računa o očuvanju ribljeg fonda.