Otvorena Kulturna stanica Svilara u Novom Sadu

0
210

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednica Vlade Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovali su predstavljanju budućeg izgleda kreativnog distrikta „Kineska“, kao i otvaranju nove kulturne stanice „Svilara“.

Novootvorena kulturna stanica ”Svilara”, na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile, predstavlja jedinstven, samoodrživ centar za društvene aktivnosti, kulturne sadržaje i kreativno izražavanje. Pvodom otvaranja tog prostora upriličena je i izložba umetnice Gale Čaki, koja je okupila četrnaest slikara iz celog sveta, a pored izložbe publika je mogla da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača koji na različite načine istražuje svilu.

Gradonačelnik Vučević se zahvalio Vladi Srbije, kao i građanima almaškog kraja i Podbare, bez čije podrške, kako je ocenio, ne bi bilo uspeha

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da će se Srbija u četvrtoj industrijskoj revoluciji predstaviti kao zemlja koja stvara. Ona je istakla da je razvoj ovih projekata deo platforme ‘’Srbija stvara’’  koja afirmiše vrednosti savremene Srbije, priznate u svetu po svojoj kreativnosti i inovtivnosti u svim sektorima privrede i na svim nivoima društva. Ana Brnabić je naglasila da su kreativni ljudi i inovatori naš najveći izvozni potencijal i naša razvojna šansa za 21. vek.

Kako je rečeno prilikom prezentacije, budući kreativni distrikt ”Kineska” sastojaće se od više objekata u kojima će biti smešteni ateljei, koncertni i izložbeni prostori, smeštaj za učesnike rezidencijalnih programa i slično.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here