Prosvetni radnici , članovi reprezentativnih sindikata prosvete, najavili su da u četvrtak, 29.novembra, neće održati prvi čas u školama.

0
101

Prosvetni radnici članovi reprezentativnih sindikata prosvete, najavili su da u četvrtak,29.novembra neće održati prvi čas u školama. U osnovnim i srednjim školama, koje su članice ova četiri reprezentativna sindikata, neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, što je akcija upozorenja prosvetnih radnika koji su nezadovoljni povećanjem plata od devet odsto.

Štrajk upozorenja organizovaće Unija sindikata prosvetnih radnika , Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković izjavila je da su nekoliko meseci sindikati bili uključeni u pregovore sa Vladom u vezi sa platnim razredima, ali su preko medija čuli da se ta njihova “dugomesečna borba izjalovila”. Pošto je Skupština Srbije na sednici o raspravi o budžetu za 2019.g. pomerila Zakon o platnim razredima za 1. januar 2020. godine, prosvetari prema rečima Janković hoće da signaliziraju poslanicima da razmisle još jednom o tome.

Ona je najavila da će 11. decembra biti skraćeni časovi na trideset minuta, a ispred Vlade biće održan protest prosvetnih radnika jer, kako je navela, “sa ministrima su pregovarali, pa je Vlada prava adresa”. Janković je napomenula da se akcija nezadovoljnih prosvetara prethodnih meseci zvala “Pravda iznad para”, te da nisu nezadovoljni povećanjem zarada, već zato što nije ispoštovano “pravedno deljenje budžetskih sredstava”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here