Pojeftinjenje goriva zbog pada cena sirove nafte na svetskim tržištima

0
109

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije saopšteno je da je gorivo pojeftinilo u prethodnih mesec za oko sedam dinara u proseku , benzin za sedam koma sedam dinara i evrodizel za pet koma pet  dinara.

Prema rečima generalnog  sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije  Tomislava Mićovića, to sniženje maloprodajnih cena goriva u skladu je sa padom cena na globalnim berzama. Mićović je rekao da su u prethodnih mesec dana maloprodajne cene za litar benzina dostizale sto pedeset sedam koma pet dinara, a sada  su sto pedeset koma dva dinara. Takođe, evrodizel je dostigao cenu od sto šezdeset devet koma pet dinara, dok je sadašnja cena sto šezdeset četiri koma četiri dinara.

On je napomenuo da Udruženje naftnih kompanija Srbije svake srede izračunava prosečne maloprodajne cene na tržištu i da će uskoro imati detaljnije informacije.

Mićović je istakao da ne može da prognozira kako će se kretati cene u narednom periodu, s obzirom na veoma turbulentna politička kretanja na globlanoj sceni, koja mogu i preko noći da okrenu smer cena na jednu ili drugu stranu. On je istakao da kada je reč o  cenama goriva na godišnjem nivou, pre godinu dana eksperti i analitičari nisu pogodili šta će se dešavati 2018.g. jer je to nemoguće predvideti. Mićović je podsetio da samo jedna važna izjava nekog političara može preko noći da utiče na cene na globalnom nivou.

Kada je reč o protestima u Francuskoj povodom poskupljenja goriva zbog povećanja poreza od strane države, Mićović je naveo da su akcize instrument države za vođenje raznih politika, na primer, zaštite životne sredine, saobraćaja i slično. On je objasnio da država može kroz promenu akciza da preusmeri potrošnju određenih energenata ka nekim čistijim gorivima ili gorivima kojima raspolaže u većoj meri.

Cena sirove nafte na svetskim tržištima inače, od početka oktobra ide naniže.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here