Kontrola prometa hrane u maloprodajnim objektima u Srbiji preći će, nakon usvajanja predloga izmena Zakona o bezbednosti hrane, u nadležnost Ministarstva zdravlja

0
122

Kontrola prometa hrane u maloprodajnim objektima u Srbiji preći će, nakon usvajanja predloga izmena Zakona o bezbednosti hrane, u nadležnost Ministarstva zdravlja. Kontrola hrane životinjskog porekla u objektima koji su registrovani od strane Ministarstva poljoprivrede, na primer klanice, ostaće  u nadležnosti ovog ministarstva. Ovo je zaključeno  na sastanku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji , odnosno Radne grupe za poglavlja 11, 12, 13, a koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku, ribarstvo.

Na sastnaku su učestvovali predstavnici nekoliko ministarstava kao i predstavnici civilne zajednice u Srbiji, koji su napomenuli da javna rasprava o predlogu izmena ovog zakona nije održana. Učesnici sastanka diskutovali su o izmenama i definisanju termina “hrana” u “novom” zakonu, ali i o tome da se nije čuo glas struke te su predložene izmene zakona nepotpune bez, na primer, dela koji se tiče organski proizvedene hrane.

S obzirom na to da su predložene izmene već poslate Skupštini, Konvent će pokušati, kako je rečeno, da komentare struke dostavi putem skupštinskih odbora pre glasanja poslanika, kako bi se kroz amandmane usvojili brojni predlozi i unapredila bezbednost i kvalitet hrane u Srbiji.

Predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj  tražili su na sastanku pojašnjenja definicije “nebezbedna hrana”, odnosno “najbolje upotrebiti do”. Prema njihovom mišljenju, ukoliko se jasno u predloženim izmenama ne napravi razlika između bezbednosti hrane i kvaliteta hrane, kao i do kada ona može da se upotrebljava, privrednici bi mogli da imaju gubitke jer bi hranu morali da bacaju

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here