Banatski poljoprivrednici nadmetali su se na licitaciji za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koja je održana u prostorijama zrenjaninske Poljoprivredne stručne službe.

Na licitaciji je bilo ponuđeno zemljište u katastarskim opštinama Čenta, Elemir i Klek. Uobičajen period zakupa je godinu dana, ali sve češće se dešava da se plodna banatska zemlja zakupljuje na trideset godina. Na tako dug period ekskluzivno pravo imaju monopolisti  i ljudi bliski vlasti, a ne tako retko i najviši nosioci vlasti u opštinama i gradovima gde se takvo zemljište izdaje. U ime monopolista uglavnom licitira neko drugi. Takav slučaj je i u katastarskoj opštini Klek gde se površina od 31,25 hektara opredeljena za podizanje voćnjaka izdavala u zakup na 30 godina.

 

Zemljište u klečanskom ataru izazvalo je interesovanje Đurđine Ninković, Sava Spajića i Stefana i Marka Bokića. Nadmetanje je preraslo u pravi okršaj i početna cena od 17,668 dinara po hektaru brzo je duplirana pa je po pravilniku licitacija odložena za 24 časa.

Marko Bokić mladi poljoprivrednik iz Kleka izneo je sumnje u vezi konkurencije, odnosno ukazao je na nelogičnosti da se čovek od sedamdeset godina bez finansijske stabilnosi upušta u projekat za čiju realizaciju je potrebno 30 godina.

Marko Bokić je  istakao da i učešće Đurđine Ninkovič baca senku sumnje na regularnost licitacije i izrazio bojazan da iza njegovih konkurenata stoji neko ko ne želi da se javno eksponira. Marko bokić je takođe naglasio da je u svako doba spreman da svoju likvidnost stavi na uvid javnosti, ali da to očekuje i od svojih konkurenata

 

Kako KTV televizija nezvanično saznaje Gospodin Spajić i gospođa Ninković su u rodbinskim i kumovskim vezama sa najvišim nosiocima vlasti u gradu na Begeju. Da li se iza jedne naizgled obične licitacije krije nešto sasvim neobično pokušaćemo da saznamo već sutradan kada se očekuje rasplet celokupne situacije.