Prvi protest pod nazivom ,,Jedan od pet miliona” okupio je na hiljade nezadovoljnih Zrenjaninaca

0
218

U Zrenjaninu je prvi put održan protest pod parolom ,,Jedan od pet miliona”. Na hiljade Zrenjaninaca izrazilo je negodovanje povodom sistema aktuelne vlasti.

Zrenjanin je 47. grad u Srbiji koji se priključio protestima pod parolom ,, Jedan od pet miliona’’. Na hiljade nezadovoljnih građana Zrenjanina okupilo se ispred robne kuće Beograd u glavnoj gradskoj ulici gde su se prisutnima najpre obratili organizatori i gosti nakon čega je počela protestna šetnja. Na prvom protestu u Zrenjaninu govorili su dvadesetogodišnji student Dejan Janjić i novinar Srđan Škoro čije je obraćanje propraćeno gromoglasnim aplauzom i uzvicima protiv aktuelnog režima. Škoro je u svom izlaganju nazvao Srpsku naprednu stranku „kugom koja uništava Srbiju“ i dodao da ukoliko joj se ne suprotstavimo, nestaćemo kao narod.

Podršku gradu Zrenjaninu i Zrenjanincima pružio je i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović koji je rekao da je u naš grad došao pre svega kao građanin Srbije.  Svoje nezadovoljstvo obrazložio je činjenicom da građani Srbije godinama trpe teror lošeg, nepravednog i korumpiranog sistema.

Nakon obraćanja ispred robne kuće Beograd, prisutni su se uputili u protestnu šetnju ulicama Zrenjanina. Najpre su prošli glavnom gradskom ulicom, zatim Svetosavskom, Nemanjinom, pa magistralom sve do Petefijeve ulice uz kraće zadržavanje ispred JKP ,,Vodovod i kanalizacija’’. Iako je bilo predviđeno da se šetnja upravo na tom mestu završi, građani su produžili do Gradske kuće na Trgu slobode gde je šetnja i okončana. Zrenjaninci su nosili transparente sa porukama protiv aktuelne vlasti a povremeno su se mogle čuti i parole koje su upućene državnom vrhu. Protest je prošao bez incidenata.

Među prisutnim Zrenjanincima bilo je i onih koji se bore protiv vršnjačkog  nasilja i koji se pitaju da li se poštuje Ustav i da li je vladavina prava prisutna.

Zrenjanincima su podršku pružili i građani drugih gradova.

Pored Zrenjanina, protesti su se istovremeno održavali i u Kuršumliji i Trsteniku. Organizatori su na kraju šetnje pozvali Zrenjanince da se u što većem broju pojave i naredne nedelje, 7. februara, na istom mestu u 18h kako bi se svi zajedno borili za prava na slobodu i bolji život u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here