Skupština se zadužila – a para ima!

0
93

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je svoju 28. sednicu, a najvažnija tačka zasedanja odnosila se na zaduživanje Pokrajine u iznosu od milijardu dinara za opremanje zdravstvenih ustanova u Vojvodini.

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je svoju 28. sednicu, a najvažnija tačka zasedanja odnosila se na zaduživanje Pokrajine u iznosu od milijardu dinara za opremanje zdravstvenih ustanova u Vojvodini. Prema predlogu odluke, iznos od milijardu dinara odnosio bi se na ulaganja u sistem zdravstvene zaštite . Reč je o kreditu na šest godina sa grejs periodom od godinu dana uz kamatu do tri odsto.Novac bi prema navodima predlagača, bio usmeren za nabavku i opremanje trideset pet zdravstvenih ustanova na teritoriji Pokrajine. U argumentovanoj raspravi koja je usledila, poslanici Srpske radikalne stranke bili su protiv ovog predloga koji se našao na  dnevnom redu sednice. Prema rečima predsednika poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađa Jakšića, radikali ne podržavaju ovu odluku tako da neće glasati za nju. Kako je objasnio Jakšić, posle ’’hvalospeva o budžetu koji se čuo sa ovog mesta pre samo mesec i po dana i jeftine demagogije ’’ , Vlada je predložila novo zaduživanje.

Prema rečima Đurađa Jakšića Srpska radikalna stranka nema ništa protiv opremanja zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini jer se ’’zdravstvene ustanove nalaze u katastrofalnom stanju’’. Ali isto tako nabavka ove opreme je morala da se finansira iz tekućih prihoda, a ne iz kredita.

Jakšić je ocenio i da će Pokrajina imati četiri uzastopne godine sa visokim opterećenjem budžeta i sa velikim obavezama prema poslovnim bankama što može dovesti u pitanje funkcionisanje Pokrajine. Poslanik Danijel Radić je istakao da se radikali ne protive nabavci medicinske opreme ali da to treba uraditi iz tekućih prihoda budžeta,a nikako novim zaduživanjem .

Poslanik Radić je dodao da se budžetski novac troši na ’’lični komfor i raskoš’’ , a najbolja slika takvog ponašanja je stanje u kome se nalazi društvo.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je opravdavajući potrebu za novim zaduživanjem i odgovarajući na istupanja poslanika Srpske radikalne stranke, rekao da za pojedina oboljenja više nema lista čekanja u zdravstvenim ustanovama.

Posle višečasovne rasprave predlog o zaduživanju Pokrajine za novu milijardu dinara  je većinom glasova usvojen.

Na kraju da se vratimo na liste čekanja. Za informaciju pokrajinskom sekretaru Gojkoviću navodimo samo tri primera gde se vidi da liste i dalje postoje. Na operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva u Zrenjaninskoj bolnici čeka se između jedne i pet( !) godina, a na koronarografiju srca između četiri i sedam meseci. U opštoj bolnici u Somboru  na koronarografiju srca se čeka između dva i sedam meseci. Toliko o listama čekanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here