Predsednik Narodnog pokreta Srba sa Kosova i MetohijeOtadžbina“ Slaviša Ristić izjavio je da ‚‚pregovore o statusu Kosova i Metohije ne bi trebalo da vodi predsednik Srbije jer prema Ustavu  to nije njegov posao‚‚.  

Predsednik Vučić je  izjavio da je ‚‚sam preuzeo rešavanje kosovskog pitanja kao svoj posao, a da ga je Vlada Srbije ovlastila da pregovara.‚‚ On je dodao da „verovatno neće biti nikakvog rešenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju da unište svaki pokušaj razgovora i dogovora“.  Da li je i kada Vlada ovlastila  predsednika Vučića da vodi pregovore koji prema njegovim rečima ‚‚ verovatno neće dovesti do rešenja’’ i šta takav stav može da znači za budućnost Srba na KiM, glasilo je pitanje koje smo uputili predsedniku Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

Predsednik Srbije  je nedavno izjavio da nije optimista po pitanju dogovora, iako je spreman da razgovara sa Prištinom čim ukine takse . On je ukazao i da je veoma uplašen što će  problem statusa Kosova ostati našoj deci ‚‚ ali da će  sve raditi da ne bude tako“.