U Gradskoj kući upriličen je prijem za rukovodioce ,,Bosforskog džez hora’’ iz Turske

0
126

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić upriličio je u Plavom salonu Gradske kuće prijem za dirigenta i menadžerku ,,Bosforskog džez hora’’ iz Turske koji je u okviru svoje evropske turneje nastupio u Baroknoj Sali Gradske kuće. Prijemu su prisustvovali i Zorica Kozlovački, dirigent hora “Josif Marinković” i direktor Horskog festivala “Slobodan Bursać” Vladimir Stojković. Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić istakao je da je Zrenjanin grad sa velikim brojem horova kao i da je to jedan od razloga što pomenuti hor nastupa u našem gradu.

Hor iz Turske će u okviru ove turneje, u svojoj obnovljenoj postavci, nastupiti u osam gradova, u pet evropskih zemalja. Ovom prilikom obratio se dirigent Masis Aram Gozbek koji je pohvalio Zrenjanince, istakavši da mu se sviđa naša energija, grad i hrana. Takođe je rekao kako je došlo do saradnje naše dve države.

„Bosforski džez hor” je osnovao 2011. dirigent Masis Aram Gozbek, i poznat je kao pionirski poduhvat horske muzike u Turskoj. U horu peva 30 pevača koji izvode širok repertoar kompozicija od savremenih, do džez i tradicionalnih. Hor učestvuje na brojnim projektima u Turskoj i nastupa na značajnim događajima širom sveta. Uz brojne nagrade koje je osvojio, treba posebno izdvojiti prvo mesto u „Folklor” kategoriji i 13. mesto na ukupnom „Interkultur” svetskom rangiranju 2012. godine, kao i to da je 2016. godine bio jedan od 10 horova koji su pozvani na prestižni „10. Evropski festival omladinskih horova, Bazel” u Švajcarskoj i prva i jedina grupa koja je tamo predstavljala Tursku. Koncert u Zrenjaninu bio je prvi od promotivnih koncerata koji najavljuju predstojeći šesti Horski festival „”Slobodan Bursać” koji će se održati od 31. maja do 3. juna u Zrenjaninu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here