Saša Adamović:”Neprimenjivanjem sile režim uspeva da održi proteste mirnim”

0
94

Istoričar Saša Adamović je izjavio da neprimenjivanjem sile režim uspeva da održi situaciju oko protesta mirnom jer bi primena sile izazvala kontra efekte i radikalizaciju protesta.

Povodom najava da će predsednik Aleksandar Vučić zatražiti od nadležnih da oslobode one koji su prekršajno kažnjeni, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu  rekao je da je ‚‚zakonski i po Ustavu moguće pomilovanje predsednika Republike, ali i da policija može da odustane od zahteva za prekršajni postupak.‚‚ Pomilovanje je koliko se zna moguće za krivična dela ali ne i za predmete koji predstavljaju prekršajni postupak. Da li sve ovo još jednom pokazuje da u zemlji nema više granice između sudske,izvršne i zakonodavne vlasti i da sada o svemu odlučuje samo jedan čovek, glasilo je pitanje koje smo postavili istoričaru Saši Adamoviću

Viši sud  je doneo rešenje kojim su odbijeni predlozi za određivanje pritvora prema trojici demonstranata. Istovremeno, Prekršajni apelacioni sud ukinuo je  zatvorske kazne petorici muškaraca koji su osuđeni za prekršaje u vezi sa upadom u zgradu RTS-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here