Ministar Milan Krkobabić u Krajišniku

0
396

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić izjavio je da će se krajem ovog meseca formirati nacionalni tim za spas sela Srbije, koga će činiti predstavnici Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i ugledni stručnjaci.

Ministar je, obilazeći selo Krajišnik, u opštini Sečanj, rekao da je zadatak Vlade Srbije da oživi sela i da zadrži mlade tako što će im ponuditi ono što imaju i stanovnici većih gradova. Prema rečima Krkobabića kada je reč o natalitetu i ostanku na selu ključ je kod žena na selu.

Krkobabić je dodao da obilazi sela kako bi sagledao potrebe i pri formiranju budžeta za narednu godinu, mogao da istakne jasne zahteve koliko je novca potrebno za regionalni razvoj. Ministar  je istakao da selima treba obezbediti infrastrukturu, puteve, vodovod, kanalizaciju, zdravstvene usluge i domove kulture “koji su se uspavali u sedamdeset tri  odsto sela”. Krkobabić je, obilazeći zemljoradničku zadrugu “Sloga”, koja će se baviti otkupom žitarica i obezbedjivanjem repromaterijala za kooperante, istakao da je njeno formiranje “rezultat truda ljudi koji su se udružili I da je osnova uspeha u udruživanju.

Poljoprivrednici i ove godine, prema njegovim rečima, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva od sedam koma pet miliona dinara za formiranje novih zadruga, za petnaest miliona za postojeće i do  šezdeset miliona za složene zadruge.

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić naglasio  je da je njegov predlog da se poljoprivrednici udruže u prodaji robe tako što bi u nekom gradu u Rusiji zakupili hladnjaču i tako izbegli posrednike u plasmanu svojih proizvoda.

Zamenik predsednika Opštine Sečanj Slobodan Repac je  rekao da su zadruge oslonac razvoja sela. Opština je, prema njegovim rečima, prošle godine za subvencije poljoprivrednicima izdvojila šest koma pet miliona dinara, a ove godine deset koma pet miliona dinara, a u toku je i izrada projekta navodnjavanja na hiljadu hektara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here