Rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima

0
108

Otpis glavnice zaduženih u švajcarskim francima biće oko četrdeset odsto, a država će u trošku učestvovati sa petnaest odsto pokrivene glavnice, dok će banke “oprostiti” izmedju dvadeset dva i dvadeset  tri odsto.

Otpis glavnice zaduženih u švajcarskim francima biće oko četrdeset odsto, a država će u trošku učestvovati sa petnaest odsto pokrivene glavnice, dok će banke “oprostiti” izmedju dvadeset dva i dvadeset  tri odsto. Dodatno olakšanje kroz poreze bankama iznosiće između dva i tri procenta. Kako su preneli mediji, procenat otpisa trenutne glavnice zaduženih u švajcarskim francima kompromis je koji je država ponudila između bankarski izračunatih trideset odsto otpisa i pedeset  odsto koliko su tražili dužnici.
Odlučeno je i da leks specijalis mora da se odnosi na sve dužnike koji otplaćuju zajmove vezane za franak, a ne samo na one sa glavnicom od oko pedeset hiljada evra, što je bio zahtev banaka. Sudeći prema informacijama sa pregovora, ponuđenim rešenjem dužnici su bili daleko zadovoljniji nego bankari.

Mogućnost otpisa dugova zaduženih u švajcarskim francima nastala je posle usvojenog stava Vrhovnog kasacionog suda, donetog 2. aprila, kojim se indeksacija kredita u švajcarskim francima smatra ništavom, te je taj sud preporučio konverziju zajmova u evre.

U pregovorima su, kako je navodeno, bankari ponudili malo više od onog što smatraju da treba da plate, a dužnici zahtevali nešto manje od onoga na šta imaju pravo, trideset  nasuprot pedeset odsto, a presudila je država sa četrdeset odsto otpisa u tekstu zakona.

Posle otpisa četrdeset odsto preostalog duga, bez kamate, iznos nove glavnice se konvertuje u evre, po zvaničnom srednjem kursu, a na tako formiran ostatak duga primenjuje se kamatna stopa od tri koma pet odsto godišnje
Po poslednjim podacima, zaduženi u švajcarskim francima bankama duguju još pet stotina četrdeset miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here