Ukrašavanje oslikavanje jaja upriličeno je u OŠ ,,Bratstvo jedinstvo” u Belom Blatu

0
197

U Belom Blatu su svi praznici , kako versko-duhovni, tako i svetovni , zajednički. To je deo priče i prakse koja traje od postanka sela i koja će opstati i u vremenu dolazećem.

Uskrs-Vaskrs, kao jedan od najznačajnih verskih  praznika kod Hrišćana obeležava se u skladu sa tradicijom i dobrom životnom praksom. Ove godine razlika u obeležavanju Uskrsa, u odnosu na dva kalendara,  je nedelju dana, te su mališani beloblatske škole običajnosne uskršnje običaje, oslikavanje jaja,  objedinili i ovog puta.  Umetnički i tematski,  oslonjeni  na simboliku ponovnog rađanja-uskrsnuća, đaci su  prionuli  na posao. I  tako je nastala jedna prelepa paleta šarenih uskršnjih  jaja.

Skromno ali s puno  dečije nežnosti i ljubavi i  pod mentorstvom svojh učitelja i roditelja, skoro  svi đaci beloblatske škole uzeli su učešće u  ovoj aktivnosti. Većina kao izvođači-umetnici ,  a deo kao učenički žiri. U današnjem danu su i proglašeni nagrađeni radovi po uzrasnimm kategorijama čiji su autori dobili diplome i prigodne poklone. U skladu sa  dolazećim praznikom. Ovo je samo još jedan u nizu primera iz beloblatskog realnog života, gde su ljudi okupljeni oko ideje zajedništva i suživota, a  bez obzira na sve istorijske ili slične životne zaplete, uspeli da opstanu u ovom vremenu otuđenosti i ljudskog beznađa. Svim ljudima koji obeležavaju dolazeći praznik kolektiv škole želi srećne uskršnje blagdane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here