Akademik Kosta Čavoški o lokalnim izborima na Kosovu

0
149

Akademik Kosta Čavoški je rekao da je predsednica Skupštine Srbije posle ostavki četiri gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije trebala da raspiše lokalne izbore prema zakonima i Ustavu Srbije.

Predsednik  Vučić je podržao odluku Srpske liste da podnese žalbu  nadležnom pokrajinskom telu zbog rešenja Centralne izborne komisije Kosova kojom prvobitno nije prihvaćena lista kandidata Srpske liste za izbor gradonačelnika u četiri opštine. Žalbu na rešenje je usvojio Izborni panel za žalbe i predstavke, pa će kandidati sa severa pokrajine ipak učestvovati na izborima. Kako komentariše nastalu situaciju i da li Srbi treba da učestvuju na lokalnim izborima na Kosovu makar i pod nepovoljnim uslovima pitali smo akademika Kostu Čavoškog.

I Pokret „Otadžbina“ je pozivao sve Srbe sa Kosova i Metohije, ali i one u rasejanju da bojkotuju predstojeće „separatističke izbore“ za gradonačelnike u severnim opštinama koji su zakazani za 19. maj. Ovaj pokret je u saopštenju Srpsku listu označio kao separatističku stranku budući da je registrovana po kosovskim zakonima i „svi gradonačelnici polažu zakletvu na separatističkom ustavu, sa žigom i amblemom nezavisne države Kosovo“. Poziv na bojkot su argumentovali činjenicom da su i Albanci bojkotovali srpske izbore, te da su sve vlasti pre Vučićeve organizovale srpske izbore na teritoriji Kosova i Metohije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here