Gorjana Marinković: Pokret socijalista će podržati uvođenje kazne doživotnog zatvora

0
522

Članica Glavnog odbora Pokreta Socijalista Gorjana Marinković je rekla da će Pokret socijalista podržati najavljene izmene Krivičnog zakonika kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za najteža krivična dela.

Doživotni zatvor se uvodi u naš krivično-pravni sistem kao nova vrsta sankcije koja treba u potpunosti da zameni postojeću najtežu kaznu zatvora od trideset do četrdeset  godina. To znači da će, ukoliko ovo rešenje bude usvojeno u Skupštini Srbije, kazna doživotnog zatvora moći da se izriče za veći broj najtežih oblika krivičnih dela. Kako Pokret socijalista ocenjuje izmene Zakona, glasilo je pitanje koje smo postavili narodnoj poslanici i članici Glavnog odbora Pokreta Socijalista Gorjani Marinković.

Prema rešenjima iz Nacrta izmena i dopuna Krivičnog zakonika, koje je nedavno objavilo Ministarstvo pravde, izvršenje kazne doživotnog zatvora neće moći da zastari, kao ni krivično gonjenje izvršilaca dela za koja je propisan doživotni zatvor. Ova kaznena mera se uvodi u naš krivično-pravni sistem kao nova vrsta sankcije. Doživotni zatvor izricao bi se za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad nemoćnim licem i obljubu nad detetom – kada su izvršena prema detetu, maloletnom licu, bremenitoj ženi i nemoćnom licu, kao i za sva druga krivična dela za koje je prema važećem zakonskom rešenju propisan zatvor od trideset do četrdeset godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here