Dr Ivan Pajović o sadašnjem Zakonu o izvršenju i obezbeđenju

0
320

Dr Ivan Pajović je izjavio da sadašnji Zakon o izvršenju i obezbeđenju izaziva nezadovoljstvo i građanstva i stručne javnosti pre svega zbog pojedinih brzopletih postupaka koji su karakterisali izvršne postupke.

Radna grupa Ministarstva pravde pripremila je predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju jer se uvidelo da se iztvršiteljski posao u sve više slučajeva pretvara u mafijašku spregu između poreznika, izvršitelja i sudova. Kada će taj zakon biti donet i kada će započeti primena, to se međutim, još uvek ne zna. Ekonomistu dr Ivana Pajovića smo zamolili za komentar ove najave iz Ministarstva pravde.

Jedna od bitnih novina predviđenih izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju je da ubuduće izvršitelji neće moći da prodaju jedinu nekretninu, pod određenim uslovima, pojedincima i porodici koji bi posle te prodaje praktično ostali na ulici. Takođe, trebalo bi i da se preispita deo plate ili penzije koja može biti predmet izvršenja. Da se radi o izmeni koja je i više nego neophodna govori i to da je ovaj način namirenja dospelih obaveza dosta čest. Tako je 2017. godine preko izvršitelja prodato oko tri hiljade osam stotina nekretnina ili po tri stotine svakog meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here