Regionalna izložba priplodnih goveda i ovaca u Tomaševcu

0
259

U organizaciji Udruženja stočara i Mesne zajednice Tomaševac, u nedelju 5.maja po dvadeset treći put održana je tradicionalna Regionalna izložba priplodnih goveda i ovaca, koja predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ovog tipa u srednjem Banatu.

U organizaciji Udruženja stočara i Mesne zajednice Tomaševac, u nedelju 5.maja po dvadeset treći put održana je tradicionalna Regionalna izložba priplodnih goveda i ovaca, koja predstavlja jednu od najstarijih manifestacija ovog tipa u srednjem Banatu. Iako vreme nije išlo na ruku učesnicima koji su predstavili svoja grla na izložbi krava i ovaca , manifestacija je ipak privukla brojne stočare iz srednjeg Banata. Pozdravljajući učesnike i goste izložbe u ime lokalne samouprave, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić je istakao da grad podržava ovakve manifestacije ali i da istovremeno i konkretnim merama pomaže poljoprivrednike i stočare.

Tomaševački stočari inače poseduju oko hiljadu pet stotina grla krava i steonih junica, a zanimljiv je i podatak da broj stočara opada, a broj stoke raste. Sekretar Udruženja stočara iz Tomaševca Nenad Bogdanov je govoreći o nedeljnoj izložbi rekao da je zadovoljan prisustvom odgajivača stoke i ovaca i odzivom iz okolnih mesta ali i iz raznih krajeva Vojvodine.

Na izložbi su kao i ranijih godina bile zastupljene ovce rasa virtemberg, cigaja, bergamo, kao i autohtonih i retkih vrsta vitoroga. Savetodavac iz Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu Gordana Aćimac je naglasila da je na ovoj izložbi kao i ranijih godina dominirala domaća  rasa ovaca cigaja.

Pored izložbe najkvalitetnijih goveda i ovaca, stručna komisija ocenjivala je i puline,  a manifestacija nije mogla da prođe bez takmičenja u kuvanju ovčijeg paprikaša i niza pratećih dešavanja. Najuspešnijim odgajivačima i ove godine su uručena priznanja i pehari za najbolja grla goveda i ovaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here