8.maja otvaranjem izložbe počela je Druga fotografska umetnička kolonija

0
203

Juče je počela Druga fotografska umetnička kolonija, koja je okupila velikane srpske fotografije, ali i fotografe mlađe generacije. Tim povodom na gradskom trgu otvorena je izložba fotografija.

Izložba fotografija postavljena je na gradskom trgu, a 40ak fotografija koje su snimljene između 1853. I 1940.godine predstavljene su na 15 panela u velikom formatu. Među ovim fotografijama se nalaze i neobjavljene fotografije postavljanja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću koji je srušen 1941., A obnovljen 2004.godine. Pored ovih na izložbi su predstavljene i fotografije iz svakodnevnog života grada iz privatnih kolekcija Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, kao i fotografije iz fototeke Narodnog muzeja Zrenjanin. Organizator izložbe je Savremena galerija u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina te je izložbu otvorio gradonačelnik grada Zrenjanina, a prisutnim fotografima i ljubiteljima fotografije obratili su se autor izložbe i osnivač kolonije Jovan Njegović Drndak i svetski poznati fotografi Voja Mitrović i Tomislav Peternek.

Autor izložbe je Jovan Njegović Drndak koji je i osnivač kolonije koja se održava po drugi put. Umetnička kolonija počela je okupljanjem fotografa na Carskoj bari,njen početak svečano je obeležen otvaranjem izložbe, a u okviru kolonije organizovana su predavanja.

Prilikom otvaranja izložbe najavljena je i mogućnost osnivanja Muzeja fotografije u našem gradu, koja je obradovala sve okupljene s obzirom da takav muzej ne postoji u našoj zemlji, a smatra se neophodnim.

Fotografije koje nastanu tokom Druge fotografske umetničke kolonije biće predstavljene na izložbi tokom septembra ove godine, a radove će odabrati sekretar Foto saveza Srbije Miroslav Predojević, Imre Sabo i El Gvajos.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here