Ministar Milan Krkobabić: Poljoprivredno zemljište ključni resurs

0
147

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj  Milan Krkobabić izjavio je da je poljoprivredno zemljište ključni resurs i da je potrebno što pre rešiti pitanje dve stotine hiljada hektara slobodnog zemljišta.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj  Milan Krkobabić izjavio je da je poljoprivredno zemljište ključni resurs i da je potrebno što pre rešiti pitanje dve stotine hiljada hektara slobodnog zemljišta. Krkobabić je, na štandu Zadružnog saveza Vojvodine na 86. međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, naveo da ulazimo u godinu u kojoj definitivno moramo da se opredelimo o tome da li je poljoprivredno zemljište resurs od posebnog državnog značaja, ili je nešto što ćemo da prepustimo na volju pojedincima ili grupama.

Krkobabić je podsetio da je njegovo ministarstvo već definisalo ideju o izdavanju zemljišta mladima, a da je “sada potrebna politička volja da ta zemlja bude ustupljena mladim poljoprivrednicima na korišćenje”. On je dodao da će, dok ta politička saglasnost ne bude postignuta, na raspolaganju biti ideje o stimulisanju otkupa zemljišta na tržištu za mlade, uz pomoć kredita, ali da su to komercijalni poslovi.

Partneri Ministarstva u poslu podsticanja osnivanja zadruga u Srbiji, prema njegovim rečima su, Zadružni savezi Srbije i Vojvodine, koji pružaju podršku na isti način kao i Odbor za selo Srpske akademije nuka i umetnosti.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov je rekao da bi odluka o izdavanju državnog zemljišta mladima bila “korak napred”.

Ministar Krkobabić je dodao i da država “mora da izdvoji mnogo veća sredstva, koja su trenutno odvojena za neke druge namene, ako želimo da rešimo problem opstanka sela”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here