Narušenost kvaliteta vazduha

0
81

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je da je vazduh univerzalni element bez kojeg je nemoguć opstanak živog sveta na planeti, dodajući da je njegov kvalitet ozbiljno narušen i danas predstavlja ključno pitanje u zaštiti životne sredine.

Trivan je u Beogradu na konferenciji „Životna sredina ka Evropi“ – EnE19,  ukazao na to da u aktivnostima na poboljšanju vazduha moramo delovati lokalno, a istovremeno, razmišljati globalno, menjajući fokus ka glavnim faktorima koji neposredno utiču na zagađenje vazduha, kao što su termoenergetski kapaciteti koji se koriste za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.

On je ocenio da je privreda ključni faktor promena u društvu, dodajući da, ako želimo da poboljšamo uslove u kojima živimo, moramo menjati tehnologije i primenjivati one koje doprinose smanjenju zagađenja životne sredine. Trivan je naveo da upozoravajući podaci Svetske zdravstvene organizacije nas podstiču na to da u Srbiji pronađemo rešenja i postignemo društveni konsenzus kako bismo ostvarili zajedničke ciljeve na poboljšanju kvaliteta vazduha.

Prema Trivanovim rečima, Ministarstvo operativno pristupa poboljšanju životne sredine, pružajući podsticaj lokalnim samoupravama da se bave ovim pitanjima i preduzimaju mere na poboljšanju kvaliteta vazduha u svojim zajednicama.

Takođe, izneti su i podaci Svetske zdravstvene organizacije o tome da je više od devedeset  odsto populacije u svetu izloženo zagađenom vazduhu i da zbog toga svake godine prevremeno umre oko sedam miliona ljudi. Kvalitet vazduha je najveći ekološki rizik za zdravlje u Evropi, gde on prouzrokuje više od  hiljadu slučajeva prevremenih smrti dnevno, što je deset puta više od broja stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Skup je održan povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ali istovremeno predstavlja zvaničan UN događaj, kojim se u Srbiji obeležava Evropska nedelja održivog razvoja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here