Održan je javni čas o Srpskim književnicama prve polovine 20 veka

0
206

U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ učenice Zrenjaninske gimnazije održale su javni čas o Srpskim književnicama prve polovine 20. veka.

Učenice Zrenjaninske gimnazije Teodora Šiklošić, Milica Stanković, Gordana Stojanović i Svasja Polaček održale su u velikoj sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ javni čas koji je za temu imao Srpske književnice prve polovine 20. veka. Prisutnima su predstavile život i dela Jelene Dimitrijević, Milice Janković, Anice Savić-Rebac i Milene Pavlović Barili. Kako i same ističu cilj im je bio da razbiju predrasude i da pokažu javnosti zbog čega su ove književnice značajne i koliki su uticaj imale na srpsku kulturu i književnost iako su tokom svog života često nepriznavane u našoj sredini jer su govorile i pisale o stvarima koje su tada bile zabranjena tema.

Gimnazijalke su pozvale sve prisutne da se upoznaju sa delima književnica koje su predstavile pa su im tako preporučile „Pisma iz Niša o haremima“ i „Sedam mora i tri okeana“ Jelene Dimitrijević, pripovetke „Ljudi iz skamije“  i „Smrt i život“ Milice Janković, kao i neke od 60 pesama Milene Pavlović Barili i zbirku pesama „Večeri na moru“ i doktorsku disertaciju „Predplatonska eratologija“ Anice Savić-Rebac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here