Međunarodni festival sportskog filma biće održan na Zlatiboru

0
102

Međunarodni festival sportskog filma biće održan na Zlatiboru od 29. juna do 2. jula pod nazivom “U slavu košarke i filma”. 

Međunarodni festival sportskog filma biće održan na Zlatiboru od 29. juna do 2. jula pod nazivom “U slavu košarke i filma”.  Kako su najavili organizatori, na ovogodišnjem festivalu, koji se održava osmi put, biće predstavljena četrdeset dva sportska dokumentrana filma iz dvadeset dve zemlje sveta i dvadeset dva sporta. Predsednik organizacionog odbora Arsen Đurić naglasio je da od ove godine festival dobija “svoj dom”, jer je zavšen novi Kulturni centar na Zlatiboru koji će biti svečano otvoren festivalom sportskog filma.

Autor programa festivala Aleksandar Avramović je njavio da će ove godine na festivalu biti i četiri ili pet premijera, jer je cilj organizatora da krenu da podstiču proizvodnju dokumentarnih filomova. On je istakao i da će nagrade za životno delo, koje se dodeljuju svake godine, izmedju ostalog biti uručene Dobrivoju Tanasijeviću, Bori Stankoviću, Branislavu Simiću i Bogdanu Tanjeviću.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković  je rekao da je festival “uspeo da se plasira u svet i da postane prepoznatljiv, ali da je neophodna pomoć medija i državnih institucija da on postane “veliki svetski i festivalski centar”.

Ovogodišnji predsednik žirija biće sportski novinar Vladimir Stanković. On je  naglasio da je “prijatno iznenađen” time što je zlatiborski festival za kratko vreme uspeo da bude uvršten među šesnaest. svetskih festivala sportskog dokumentarnog i filma.

Osmi međunarodni festival sportskog filma biće svečano otvoren  filmom „Bosna” autorke Arijane Saračević Helać, posvećenom obeležavanju četrdeset godina od osvajanja titule evropskog šampiona čuvene generacije Košarkaškog kluba „Bosna” iz Sarajeva kojoj je pripadao i nedavno preminuli Žarko Varajić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here