Tov prasadi i rast cena

0
211

Ponuda prasadi za domaće, srednje i veće farme već dve godine je ispod realnih potreba, jer se smanjio broj proizvođača ovog tovnog podmlatka.

Ponuda prasadi za domaće, srednje i veće farme već dve godine je ispod realnih potreba, jer se smanjio broj proizvođača ovog tovnog podmlatka.  Prema analizi koju je saopštio prof. dr Ivan Radović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ponuda prasadi i tržište mogla bi biti stabilizovana tek u oktobru ove godine. Međutim, tu procenu može da ospori opredelenje tovljača za izvoz u Narodnu Republiku Kinu i da se ubrza punjenje obora, iako se još ne zna cena pomenutog izvoza i količina, kao i ko je izvoznik.

Kolika je potražnja za prasadi potvrđuje i uvoz, koji i nije jeftin. Prema podacima koji su dostupni, prase od dvadeset pet kilograma kupljeno u Evropi naši farmeri plaćaju od osamdeset do devedeset pet evra, a prošle godine moglo se kupiti za pedeset do šezdeset evra. Kvalitetni odgajivači u Srbiji prasad prodaju po ceni od tri stotine pedeset do tri stotine osamdeset  din/kg, što sa PDV-om iznosi oko četiri stotine din/kg. Za ovu cenu tovljači imaju komentar da je „otišla do neba”, a neki od njihovih kolega uvoze još skuplju prasad iz EU.

Na granici iz Hrvatske u Srbiju  na prelazu u Batrovcima opaženo je više kamiona natovarenih prasićima koji su namenjeni farmerima u Sremu.

Zoran Erić, predsednik Udruženja stočara Mačve i Srema, je rekao da u tovu svinja i pored postignutog ugovora za izvoz mesa u Narodnu Republiku Kinu ništa još nije sigurno.

On je objasnio da nam je dobrodošao ovaj aranžman, da bismo videli gde smo i šta možemo. Erić je naveo da valja znati da sa aktuelnom cenom prasadi od  četiri stotine din/kg utovljene svinje ne mogu biti jeftinije od sto osamdeset do sto devedeset din/kg žive vage, a danas je ta cena do sto šezdeset pet din/kg. Dakle, u samom startu farmer mora znati da ga čeka rizik. Niko nije spreman da izgubi na tovu  trideset do četrdeset din/kg žive vage. Kada se sve sabere, nedostaju nam dugoročni ugovori sa poznatom otkupnom cenom i postavljenim uslovima za kvalitet.

Odgajivači svinja ovih dana dobili su ponude od više fabrika stočne hrane, koji im nude aranžman za kooperaciju koja obuhvata davanje prasadi i hrane, ali i preuzimanje tovljenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here