Izložba umetničke fotografije Tomislava Peterneka

0
507

U sali mesne zajednice „Veljko Vlahović“ u petak, 28. juna, otvorena je izložba umetničke fotografije Tomislava Peterneka, u organizaciji Udruženja „Bagljaškult“ i Fotografskog dokumentacionog centra.

 87-ogodišnji fotograf Tomislav Peternek, koji se fotografijom bavi od 1954. godine i koji je svojim radovima našu zemlju spojio sa svetskom umetnošću obeležio je drugu polovinu XX i početak XXI veka. On fotografiše ljude, njihove portrete i svakodnevnicu, rat… Bavi se primenjenom fotografijom, modnom fotografijom, snima pod vodom i kako i sam kaže „Ja fotografišem sve, svuda i uvek“. Na izložbi otvorenoj u mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ predstavljeni su njegovi najznačajniji radovi nastali od samog početka bavljenja fotografijom pa do danas, radovi nastali ne samo u različitom vremenskom periodu nego i na različitim mestima i u različitim situacijama. Izložbu su organizovali Udruženje „Bagljaškult“ i Fotografski dokumentacioni centar, a na otvaranju je na klaviru muzicirala Eržika Britka-Lajher, poeziju je govorila Branka Jajić, a o samom umetniku i njegovim delima govorila je Jasmina Tutorov.

Tomislav Peternek otvorio je treću izložbu u našem gradu, a pored toga prisustvoao je brojnim radionicama i predavanjima,a bio je prisutan i na ovogodišnjoj Fotografskoj koloniji održanoj u našem gradu, na kojoj je najavljena mogućnost osnivanja Muzeja fotografije što ga izuzetno raduje.

Tomislav Peternek je inače dobitnik tri nagrade za životno delo: Nacionalnog centra za fotografiju, Udruženja novinara Srbije i od pre mesec dana Foto saveza Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here