Rasprava o Završnom računu budžeta APV za 2018. godinu

0
130

Donošenje Pokrajinske skupštinske odluke o Završnom računu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2018. godinu izazvalo je raspravu u skupštinskoj Sali u kojoj su brojne primedbe izneli predstavnici Srpske radikalne stranke.

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine je na dnevnom redu trideset druge sednice kao najvažniju tačku imala donošenje odluke o Završnom računu budžeta za prošlu godinu. U raspravi o ovoj tački najveći broj primedbi na predlog Odluke imali su poslanici Srpske radikalne stranke.Danijel Radić je govoreći o Završnom računu ocenio da je sa računovodstvene strane on urađen u skladu sa zakonom. Međutim, uprkos tome, kada je reč o rashodnoj strani budžeta, građani koji žive na teritoriji pokrajine nisu osetili nikakav boljitak jer predviđeni projekti nisu realizovani.

Radić je dodao i da pored toga što je na dnevnom redu bila rasprava o važnoj temi , sednici nisu prisustvovali  članovi Vlade kao i koalicioni partneri aktuelne većine. I u svom stilu je prokomentarisao sukob  između Srpske napredne stranke i koalicionih partnera. On je rekao i da je dobro to što je budžet bio povećan za preko pet milijardi dinara, međutim to povećanje nije iskorišćeno na najbolji način.

Poslaniku Srpske radikalne stranke Danijelu Radiću je replicirao šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov koji je istakao da itekako ima  građana koji su osetili boljitak od onoga što je realizovano preko pokrajinskog budžeta.

Danijel Radić je potom ponovo dobio reč od predsedavajućeg Skupštine. Radić je  istakao da je iznenađen pojedinim tvrdnjama koje je izneo Jovanov, a među kojima je ona da u našim bolnicama nema lista čekanja. Kao i u drugim  sličnim prilikama, poslanik radikala je bio prekidan tokom izlaganja od strane predsedavajućeg Skupštine

Da je Danijel Radić bio u pravu kada je reč o listama čekanja u našim zdravstvenim ustanovama i da je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke nedovoljno informisan ili da namerno zanemaruje činjenice najbolje govore konkretni podaci. Kao ilustraciju navodimo ono što je trenutno aktuelno na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U Kliničkom centru Vojvodine na intervenciju – pregled kičmenog stuba trenutno čeka devet stotina pedeset sedam pacijenata dok operaciju katarakte očekuje dve hiljade devet stotina pedeset pet građana. Na ugradnju proteze za koleno u istoj ustanovi na listi čekanja se nalazi hiljadu četiri stotine pacijenata dok magnetnu rezonancu glave iščekuje hiljadu dve stotine dvadeset dva pacijenta od kojih će poslednji na listi  biti pregledan krajem juna naredne godine. Narodna poslovica lepo kaže: Ako koza laže, rog ne laže.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here