Otkupna cena pšenice

0
215

Država će pšenicu ovogodišnjeg roda otkupljivati po dvadeset dinara kilogram. Kako se čulo prilikom posete ministra Branislava Nedimovića farmama u Bikovu, za otkup je spremno pola milijarde dinara.

Otkupna cena je dva dinara viša nego lane. Odluka o ovoj interevenciji Robnih rezervi i ceni od dvadeset dinara biće doneta na sednici Vlade Srbije.

Otkupna cena na tržištu varira, trenutno je oko šesnaest dinara, a očekuje se da će potez koji vuče država uticati na njen rast i da će i ostali kupci formirati bolje uslove za ratare.

Kako se sada može videti na terenu, prinosi će biti manji, a kvalitet nije tako zabrinjavajući kako se činilo. Parametri se razlikuju od jednog do drugog otkupnog mesta, pa je recimo u okolini Bačke Palanke hektolitarska težina sedamdeset četiri odsto, vlaga trinaest odsto. U okolini Šida hektolitar ide do sedamdeset šest odsto, a vlaga je takođe trinaest odsto.

Republički zavod za statisku objavio je podatke o očekivanoj proizvodnji pšenice, prema stanju na poljima krajem maja. Na osnovu stanja useva na dan procene očekuje se proizvodnja pšenice od dva miliona četiri stotine deset hiljada tona, što je za osamnaest koma jedan odsto manje u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini.

Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku žetvena površina iznosi nešto više od pet stotina osamdeset dve hiljade hektara, što je za  šesnaest hiljada pet stotina hektara više nego što je prvobitno -1.02.2019.g. procenjena setvena površina, ali je za šezdeset pet hiljada četiri stotine četrdeset hektara manja žetvena površina nego 2018.godine.

Ukupan rod pšenice procenjuje se na dva miliona šetiristotine devet hiljada tona, što je oko pet stotina trideset hiljada tona manje nego prethodne godine. Procenjuje se da će prosečan prinos iznositi četiri koma jednu tonu po hektaru, što je u odnosu na rod 2018. manje za četiri stotine tri kilograma.

Bilansni višak pšenice za izvoz (i brašna pretvorenog u pšenicu) mogao bi iznositi oko  devet stotina hiljada tona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here