Premijerka Brnabić na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Jahorini

0
93

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je evropska perspektiva od suštinske važnosti za region, koji neće biti ni miran, ni stabilan dok sve zemlje ne postanu članice Evropske unije.

Brnabić je, obraćajući se na plenarnoj sednici Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Jahorini, naglasila da države istovremeno moraju međusobno da se povezuju, kako bi region bio predvidljiv i da bismo dali signal Uniji da smo spremni da postanemo njeni članovi.

Premijerka je najavila da će u septembru u Beogradu biti otvoreno sedište Transportne zajednice i tim povodom uputila je poziv svim učesnicima da prisustvuju tom događaju. Takođe, predsednica Vlade je napomenula da je Srbija završila gradnju južnog kraka Koridora 10, do septembra će biti priveden kraju i istočni krak prema Bugarskoj, dok će do kraja jula početi izgradnja auto-puta ka Bosni i Hercegovini.

Ana Brnabić je ukazala i da je u planu i izgradnja auto-puta ka Prištini, Tirani i Draču, koji će biti jedan od osnovnih pravaca koji će dati i ljudski i politički signal  i najavila je nastavak rada na železničkom i energetskom povezivanju u regionu.

Predsednica Vlade  je kao dobar primer saradnje istakla Komorski investicioni forum, kao regionalnu privrednu komoru. Sa druge strane, ona je podvukla da Priština od novembra prošle godine direktno krši Cefta sporazum uvodeći takse od sto odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema njenim rečima, posledica toga je po prvi put u poslednjih sedam godina smanjena trgovinska razmena u celom regionu, što je unelo i dodatno nepoverenje u dosta poljuljane odnose u regionu.

Takođe, naša zemlja podržava i Komisiju za pitanja migracija, uz ocenu da u to treba uključiti i EU, jer pitanje migranata nije regionalno, budući da oni u zemlje regiona ulaze iz Evropske unije i idu dalje u Uniju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here