Predsednik Vučić primio državnog sekretara za zaštitu životne sredine Japana Kiućija

0
138

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je primio generalnog sekretara Parlamentarne grupe Japan-Srbija i državnog sekretara za zaštitu životne sredine Japana Minoru Kiućija, sa kojim je konstatovao da je prošla godina bila od izuzetnog značaja za srpsko-japanske odnose. To je postignuto zahvaljujući veoma uspešnoj poseti premijera Šinzo Abea i naklonosti koju je zadobio u Srbiji.

Predsednik Vučić je uputio pozdrave premijeru Abeu i čestitao pobedu vladajuće koalicije na izborima za gornji dom Parlamenta, održanim pre dva dana. On je rekao da ga raduje što će imati priliku da se vidi sa njim tokom svoje posete Japanu u oktobru, kada će prisustvovati zvaničnoj ceremoniji krunisanja cara Naruhita.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će bilateralni odnosi nastaviti da se uspešno razvijaju i da će Japan biti zastupljeniji u Srbiji kroz turizam i kulturu, a posebno kroz ekonomsku saradnju, s obzirom na to da su japanske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji. On je naglasio da Srbija veoma poštuje solidarnost i pomoć Japana, čije su donacije u poslednjih dvadeset godina premašile pola milijarde evra.
Predsednik Vučić i državni sekretar Kiuići su razgovarali i o situaciji u regionu, posebno u svetlu inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju su pokrenuli vlada Japana i premijer Abe. Japanski zvaničnik je rekao da Srbija ima ključnu ulogu u promociji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da u Japanu veoma cene pristup predsednika Vučića odnosima u regionu. On je takođe izrazio zadovoljstvo saradnjom Srbije i Japana na multilateralnom planu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here