Crveni krst organizovao vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi

0
144

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Zrenjanin organizovana je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Naredne akcije zakazane su za 16. i 29. avgust.

U periodu od 9 do 12 časova u četvrtak 8. avgusta u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, usled smanjenih zaliha krvi, organizovana je vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi, kojoj je prethodila akcija u centru grada 1. avgusta u trasfuziomobilu, a kojoj se odazvao velik broj naših sugrađana. Ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u proteklom periodu pored Zrenjanina, posetile su i Šid, Vajsku, Bođane, Pančevo, Kikindu, Bački Petrovac, Rumu, Ljukovo, Jarkovce, Bač i Novi Sad, a transfuziomobil je bio unašem gradu, Budisavi, Kaću, Novom Sadu i Vršcu. Naredne akcije dobrovoljnog davanja krvi u Zrenjaninu u organizaciji Crvenog krsta zakazane su za 16. i 29. avgust.

Zalihe krvi u letnjem periodu izuzetno su niske, a odziv dobrovoljnih davalaca krvi znatno je smanjen zbog sezone godišnjih odmora, školskog raspusta, ali i visokih temperatura, ali i pored toga ne smemo zaboraviti da krv treba da čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Krv može dati zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina, kod koje se lekarskim pregledom i kontrolom nivoa hemoglobina utvrdi da davanjem krvi neće ugroziti sebe niti osobu koja tu krv primi. U našoj zemlji muškarci mogu dati krvi svakih 12, a žene svakih 16 nedelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here