Ljiljana Šašić iz Čente: Za dobar rad nepohodna je inspiracija

0
354

Ljiljana Šašić u Čenti svojim spretnim rukama izrađuje rukotvorine, a pored toga uspešno je organizovala i brojne radionice.

Čenta je naselje u Srednjobanatskom okrugu. Predstavlja tipično banatsko selo, a njegova najveća specifičnost je geografski položaj s obzirom da je Čenta gotovo podjednako udaljena od Beograda, Zrenjanina i Pančeva. Dobra pozicija koju ovo naselje ima dovela je do toga da se, za razliku od većine sela u Srbiji, ovde poslednjih godina povećava broj stanovnika s obzirom da mnogi beže od gradske gužve i buke i u mirnoj Čenti pronalaze svoj dom. Iz Beograda u Čentu, kao devetnaestogodišnjakinja, došla je i Ljiljana Šašić, koja je u ovom mestu 32 godine radila u školi a sada se bavi rukotvorinama. Sve što napravi izuzetno joj je drago i od svakog komada se teško razdvaja, čak i kada je napravljen za prodaju.

Ljiljana se trudi da svoje umeće prenese i na mlađe generacije, ali voli i da nauči nešto novo pa je  uspešno organizovala radionicu za vez, kao i radionice slikanja na svili i pustovanja vune. Kada su u pitanju njene ćerke i unuci ne bave se rukotvorinama, ali svoj talenat izražavaju na druge načine. Savet ćerke koja je profesor likovnog i koja je sa svojim učenicima osvajala brojne nagrade u zemlji i inostranstvu joj je veoma dragocen s obzirom da je ceni kao umetnika i vrsnog poznavaoca likovne kulture.

Za dobar rad, prema Ljiljaninim rečima nepohodna je inspiracija. A nalazi je svuda oko sebe. Često nešto što vidi prenosi na svoja dela, a za rad koristi sve što joj može poslužiti pa tako neretko i od otpatka nekog drveta ili od njegove kore, od kamenčića ili platna pravi ogrlice, dekorativne predmete, suvenire i još mnogo mnogo toga. Kada Vas put nanese u Čentu posetite Ljiljanu i poklonite sebi ili dragim osobama makar jedno pravo malo umetničko delo jer to i jesu njeni radovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here