Stižu rešenja Fonda PIO o prestanku dobrovoljnog osiguranja

0
241

Građanima širom Srbije koji samostalno uplaćuju doprinose za penzijsko osiguranje, a koji nisu izmirivali tu obavezu prethodnih šest meseci, stižu rešenja Fonda PIO o prestanku osiguranja.  Prestanak dobrovoljnog osiguranja po službenoj dužnosti se utvrđuje osiguranicima koji nisu uplaćivali doprinose u roku od šest meseci od dana dospelosti, shodno izmenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koji je stupio na snagu 30. septembra prošle godine.

U Srbiji trenutno oko trideset pet hiljada građana samostalno svakog meseca uplaćuje penzijske doprinose da bi stekli uslove za penzionisanje. Prethodnih godina je Republički fond PIO svaka tri meseca objavljivao minimalne i maksimalne iznose za samostalnu uplatu doprinosa jer su se oni menjali. Međutim, na početku godine utvrđeni su minimalni i maksimalni iznosi doprinosa za celu 2019. godinu, a u tom rasponu je još dvanaest mogućnosti za uplatu određenog iznosa za samostalno plaćanje penzijskog staža.

Sada, po članu 15 Zakona o PIO, građani koji se opredele da samostalno uplaćuju penzijski staž mogu izabrati jednu od ponuđenih osnovica, i to bez obzira na stručnu spremu. Od januara pa sve do 31. decembra 2019. godine, važe osnovice osiguranja od kojih je najniža šest hiljada dve stotine devetnaest koma četrdeset šest dinara, a najviša  osamdeset osam hiljada osam stotina četrdeset osam, koma pedeset  dinara, a rok za uplatu je 15. u mesecu za prethodni mesec.

Osnovica osiguranja izračunava se tako što se za najnižu uzima trideset pet odsto prosečne republičke zarade za prošlu godinu, a za najvišu pet prosečnih plata. Od tih iznosa doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosi dvadeset šest odsto.

Visina svih ponuđenih osnovica objavljena je na sajtu Fonda PIO, a jednom izabrana osnovica može se promeniti, pod uslovom da se podnese novi zahtev. Takođe, građani koji ne žele više da samostalno uplaćuju doprinose moraju da podnesu zahtev za prestanak osiguranja jer, u suprotnom, Fond PIO će im slati obaveštenje o neispunjenju obaveze i obračunavati pripadajuću kamatu.

U rešenjima Fonda PIO o prestanku dobrovoljnog osiguranja, koja ovih dana stižu do građana, utvrđuje se dan prestanka osiguranja uz jasno naveden datum do kojeg su penzijski doprinosi plaćeni, odnosno do kada će biti utvrđen penzijski staž.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here