Solein nova vrsta proteinskog brašna od ugljendioksida, vode i solarne energije

0
91

Izreka da se ne može živeti od vazduha više ne važi, jer finska kompanija “Solar Fuds”, planira da uskoro na tržište plasira novu vrstu proteinskog brašna, Solein, koje je napravljeno od ugljendioksida, vode i solarne energije.

Radi se o visoko proteinskom sastavu, nalik brašnu, koji sadrži pedeset odsto belančevina, pet do deset odsto masti i do dvadeset pet odsto ugljenih hidrata. Navodno izgleda i ima ukus kao pšenično brašno, a mogao bi, nakon predstavljanja 2021. godine, biti jedan od glavnih sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda.

Postupak proizvodnje Soleina ne ispušta suvišan ugljenik, već koristi gas staklenika kako bi se proizvela hrana. Uzima ugljendioksid iz vazduha, a zatim ga kombinuje s vodom, manjom dozom hranjivih materija i vitaminima. Pomoću sto odsto obnovljive solarne energije, koju koristi od partnerske kompanije, nakon toga pokreće prirodni proces fermentacije sličan onom pomoću kojeg se proizvodi kvasac.

“Solar Fuds” tvrdi da je ovakva proizvodnja proteina “oslobođena poljoprivrednih ograničenja” jer finalni proizvod ne zavisi od obradive zemlje, količine padavina ili povoljnih vremenskim prilika. Ne radi se o prodaji magle ili o promociji neozbiljne kompanije, jer kompanija već sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom na razvoju hrane za proizvodnju i potrošnju van naše planete.

Sama ideja iza Soleina dolazi od NASA, svemirske agencije koja takođe vidi potencijal u razvoju tehnologije proizvodnje hrane na područjima čiji klimatski uslovi onemogućavaju konvencionalnu poljoprivredu.

Osim za ishranu velikog broja ljudi, Solein je savršena hrana za svemirska putovanja.    Izvršni direktor kompanije “Solar Fuds” Pasi Vainika je objasnio da je njihov metod proizvodnje proteina nastao iz želje da se hrana proizvodi na ekološki prihvatljiviji način, bez korišćenja poljoprivredne površine.

Vainika je dodao da njihov koncept ne zavisi od poljoprivrede, vremena ili klime i omogućava efikasnu i jeftinu proizvodnju hrane sa solarnom energijom bilo gde, bilo u pustinji ili u svemiru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here