Ministar Nedimović o regresima za osiguranje useva

0
113

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da država poljoprivrednicima daje i do sedamdeset odsto subvencija za osiguranje useve od leda ili drugih elementarnih nepogoda.

Interesovanje građana za osiguranje useva, objekata, zaliha i životinja od elementarnih nepogoda i drugih rizika i dalje je u našoj zemlji veoma malo. Ni posle iskustva s katastrofalnim poplavama iz 2014.g.. i uprkos tome što su iskustva osiguranih poljoprivreda pokazala da se osiguranje isplati, inresovanje je i dalje ispod nivoa koji bi u modernoj poljoprivredi bio očekivan. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je povodom ove aktuelne teme, podsetio da država daje subvencije za osiguranje useva.

Prema pravilniku o uslovima za ostvarivanje prava na regres za premiju osiguranja useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, pravo na korišćenje povraćaja sredstava po ovom osnovu imaju pravna  i fizička lica koja su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i preduzetnici koji ispunjavaju uslove propisane zakonom kojim se uređuju podsticaji. Iznos regresa za osiguranje utvrđuje se zakonom kojim se utvrđuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, i zavisi od toga da li se predmet osiguranja nalazi na području sa otežanim uslovima rada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here