Potpisan sporazum o Nacionalno kriminalističko obaveštajnom sistemu

0
106

U Beogradu je potpisan Sporazum o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema koji će omogućiti elektronsku razmenu podataka između svih nadležnih institucija u cilju brže i efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sporazum su u Palati Srbija potpisali potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar finansija Siniša Mali, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin.

Stefanović je tom prilikom ocenio da je potpisivanje ovog sporazuma važan korak za Srbiju na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i dostizanju visokih evropskih standarda, dodajući da je to korak koji je, pre svega, usmeren prema građanima Srbije i njihovoj bezbednosti i sigurnosti.

Stefanović je napomenuo da je Srbija do sada ispunila više od  pedeset odsto aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24, i dodao je da će uspostavljanjem ovog sistema biti ispunjena jedna od najkompleksnijih i najznačajnijih preporuka Evropske komisije.

Ministarka pravde Nala Kuburović je rekla da je uspostavljanje nacionalnog kriminalističko-obaveštajnog sistema bila jedna od obaveza naše zemlje u okviru Poglavlja 24 i da je protokol koji su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova potpisala 2017. bio na neki način preteča sporazmu.

Ambasador  Sem Fabrici je istakao da je potpisivanje sporazuma korak napred na putu Srbije ka članstvu u EU, i istakao je da je važno da Srbija ima nacionalni sistem koji će doprineti efikasnoj borbi protiv organizovanog kriminala sa kojim se suočava svaka zemlja u svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here