Svetski dan srca, 29 septembar, obeležen je i u Zrenjaninu

0
243

29.septembar, Svetski dan srca, obeležen je i u Zrenjaninu sa ciljem povećanja nivoa svesti stanovništva o kardiovaskularnim bolestima.

Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine na inicijativu Svetske federacije za srce. To je najveća svetska platforma za podizanje svesti o kardiovaskularnim bolestima, uključujući srčane bolesti i moždani udar. Svakog 29. septembra, širom sveta se organizuju aktivnosti i događaji kako bi se ukazalo na značaj preventive. U Zrenjaninu je ove godine Svetski dan srca obeležen u Aviv parku a u akciji su učestvovali OB Đorđe Joanović, Dom zdravlja Boško Vrebalov, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin i učenici srednje Medicinske škole. O statistici kod nas i u svetu kao i o pregledima koji se obavljaju povodom 29.septembra, Svetskog dana srca, govorila je dr Sanja Đurin, načelnik Internog odeljenja opšte bolnice Đorđe Joanović.

Dr Đurin je istakla da je zadovoljna odzivom Zrenjaninaca kao i da su akciju pored starije populacije podržali i mlađi sugrađani.

U ime Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin obratila se dr Jelena Medić Simovljević koja je istakla da je ovogodišnji slogan akcije ,,Budi heroj svoga srca’’. Glavni cilj ovogodišnje kampanje je promocija svih oblika fizičke aktivnosti.

Učenici srednje Medicinske škole takođe su uzeli učešće u obeležavanju Svetskog dana srca tako što su napisali pesmu a pripremili su i poruke na temu kako sačuvati zdravlje.

Kardiovaskularne bolesti  su vodeći zdravstveni problem. Procenjuje se da će broj umrlih od ove grupe bolesti do 2030. godine dostići 23 miliona i postati prvi uzrok smrtnosti širom planete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here