Sajam hrane u Moskvi

0
224

Privredna komora Srbije  i Razvojna agencija Srbije, su organizovali nastup petnaest domaćih kompanija na sajmu Vorld fud u Moskvi.

Nastup je realizovan uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj  u Srbiji, kroz projekat „Pomoć za trgovinu – podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru“ koji finansira Vlada Ruske Federacije.

Direktor predstavništva Privredne komore u Moskvi Dejan Delić, je reko da su prirodni, bezglutenski, energetski i čokoladirani snek-barovi na bazi ovsa uz dodatke sušenog voća i bez veštačkih sastojaka budućnost  konditorske industrije što je i pokazano na ovom sajmu nastupom više firmi iz te oblasti. Delić je dodao da će visokokvalitetna srpska jabuka, jagoda, kajsija, nektarina, po kojima smo prepoznati u regionu, uvek imati izdvojenu poziciju na policama ruskih maloprodajnih lanaca , a da je šansa  pružena prerađivačima voća i povrća i proizvođačima sokova. Zaključak  većine srpskih izlagača na sajmu, koji se i bave proizvodnjom i preradom voća i povrća, jeste da se viša dodata vrednost i veća devizna zarada može projektovati  na bazi tehnologija prerade kvalitetne domaće, voćne sirovinske baze,

Stabilnost ruske nacionalne valute i trenutni blag rast vrednosti rublje, nakon turbulentnog perioda oscilacije kursa sredinom i krajem prethodne godine, vraćaju poverenje uvoznika i pružaju sigurnost planiranja budućih poslovnih aranžmana, pre svega što se tiče izvoza iz Srbije smrznutog voća i povrća.

Nakon stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske zajednice, koji će biti potpisan krajem oktobra, dobiće se  dodatni impuls daljem jačanju bilateralne trgovinske razmene i izvoza srpske hrane.

Naredno predstavljanje srpskih prehrambenih i izvoznih potencijala na tržištu Ruske Federacije planirano je od 10. do 14. februara na najvećoj regionalnoj sajamskoj manifestaciji prehrambenih proizvoda „Prodekspo“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here