Ratko Dmitrović: Kompromis oko Kosova nije moguć

0
284

Novinar Ratko Dmitrović je rekao da kompromis oko Kosova nije moguć jer je reč o viševekovnom sukobu između Srba i Albanaca kao i zbog sukoba velikih sila na tom prostoru.

Austrijski diplomata i nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič je  izjavio da EU treba da ima odlučujuću ulogu u dijalogu Beograda i Prišitne. On je ocenio da će uskoro stupiti na dužnost nova Evropska komisija i smatra da će doći do ubrzanja pregovora oko Kosova, kao i da će to biti veoma bitno pitanje za Evropsku komisiju. Znači li ovo da će se u dogledno vreme problem Kosova rešiti, bilo je pitanje koje smo uputili novinaru Ratku Dmitroviću.

Volfgang Petrič je istakao i da je jasno da će Priština morati da ukine takse na srpsku robu i to je ujedinjen stav od Vašintona do Brisela, ali je to samo jedna od blokada u sadašnjim pregovorima. Od prethodne zvanične runde dijaloga Beograda i Prištine prošlo je skoro godinu dana – predsednici Vučić i Tači uz posredovanje Federike Mogerini poslednji put su se sastali 20. novembra 2018.g.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here