Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u Strazburu

0
102

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković učestvuje na dvodnevnoj Evropskoj konferenciji predsednika parlamenata „Naš zajednički evropski dom: narednih 70 godina“ u Strazburu, povodom 70 godina postojanja Saveta Evrope.

Gojković je, obraćajući se predsednicima parlamenata, istakla da evropska kuća ne može biti potpuna bez Srbije, ne samo zbog toga što je Srbija u srcu Evrope, već pre svega zbog posvećenosti univerzalnim vrednostima, u okviru Saveta Evrope, kao i evrointegracijama. Ona je, ukazujući na obeležavanje veoma značajnog jubileja, 70 godina od osnivanja Saveta Evrope, podsetila da su svi užasi Drugog svetskog rata, koji su razorili Evropu, pokazali neophodnost stvaranja institucije kao što je Savet Evrope.

Predsednica Skupštine Srbije je izrazila zadovoljstvo što je Srbija deo zajednice evropskih naroda koji se zalažu za demokratiju i neguju demokratske institucije, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da je neophodno da se sa novom energijom obnovi stari zavet dat osnovnim vrednostima Saveta Evrope, među kojima parlamentarizam zauzima posebno mesto. Neophodno je da se objasni građanima, a posebno mladima, da su parlamenti njihove institucije, instrumenti u njihovim rukama za rešavanje najznačajnijih pitanja u društvu.

Na konferenciji u Strazburu prisustvuje više od četrdeset predsednika i potpredsednika parlamenata, kao i predsednika međunarodnih parlamentarnih organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here