Na 64. Sajmu knjiga dr Vojislav Šešelj predstavio je knjigu „U Srebrenici nije bilo genocida“

0
1231

Na 64. Sajmu knjiga treći tom knjige „U Srebrenici nije bilo genocida“ predstavio je predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj, koji je istakao da je njegov štand i ove godine bio najposećeniji.

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga koji je održan od 20. do 27. oktobra predstavili su se brojni izdavači iz zemlje i inostranstva. Njih preko 500 predstavilo je stara ali i najnovija izdanja. Počasni gost Sajma ove godine bio je Egipat, a Sajam je otvorio predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović. Organizovan je i bogat prateći program pa su tako održane brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugli stolovi i tribine. Velika pažnja usmerena je na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti se obeležavaju tokom cele godine, a značajno mesto dobilo je i obeležavanje osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Osim izdavača iz Srbije svoja dela predstavili su izdavači iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke, Belorusije, Švajcarske i Albanije, a u izložbenom programu učestvovala je i Slovačka.

Veliku pažnju posetilaca, kao i godinama unazad, privukao je štand Velike Srbije i Komiteta za odbranu dr Vojislava Šešelja. Brojni posetioci sajma prilazili su štandu zbog predstavljenih knjiga, ali i da bi se slikali i razgovarali sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem. Ove godine, posetioci štanda imali su priliku da se upoznaju sa časopisima „Srpska slobodarska misao“ i „Velika Srbija“, kao i sa naučnim delima prof.dr. Vojislava Šešelja, među kojima se nalazi i treći tom knjige „U Srebrenici nije bilo genocida“, koji je završen neposredno pred početak Sajma. U tri knjige pod ovim nazivom Šešelj je, kako kaže, na 3360 strana dokazao da genocida nije bilo. On ističe da je bilo streljanja ratnih zarobljenika, ali da genocida nije bilo. U tom dokazivanju on je konsultovao svu raspoloživu literaturu, citirao veliki broj autora i izneo veliki broj dokaza. Prema njegovim rečima dokaz da nije bilo genocida je to što nisu ubijane žene i deca nego je streljano između 1000 i 1200 ratnih zarobljenika, a kao drugo Konvencija o genocidu jasno precizira da je genocid ubistvo ili pokušaj ubistva jedne rasne, etničke, nacionalne ili verske grupe kao takve ili znatnog dela te grupe što, prema njegovim rečima, u Srebrenici nije bio slučaj.

Već na samom početku sajma Pokret slobodnih građana pozvao je organizatore Međunarodnog beogradskog sajma knjiga da uskrate gostoprimstvo lideru Srpske radikalne stranke jer, po njihovim rečima, on širi najstrašniji govor mržnje prema neistomišljenicima. Ovaj pokret organizovao je i prikupljanje potpisa za inicijativu da Sajam uskrati Vojislavu Šešelju prisustvo na ovoj kulturnoj manifestaciji, ali su pristalice radikala otele prikupljene potpise i uništile ih. Predsednika SRS upitali smo kako komentariše peticiju za zabranu njegovog učešća na Sajmu knjiga.

Šešelj je istakao da ga u narednom periodu očekuje predizborna kampanja, za koju se uveliko priprema, kao i da će nastaviti rad na naučno istraživačkom projektu o srpskom narodu i novom svetskom poretku te da će tako nastaviti da proučava sudsku praksu Hađkog tribunala, pogotovo njegove presude.

Pored tri toma knjige „ U Srebrenici nije bilo genocida“ brojni posetioci štanda Velike Srbije imali su priliku da se upoznaju i sa ostalim naučnim delima prof. dr Vojislava Šešelja kao što su „U haškoj jami bezdanoj“, „Haška aždaja rasporenog trbuha“, „Ludilu haškog tribunala nema kraja“, „Krici iz haške jazbine“, „ Haški pokušaj tihe egzekucije“, „Inat i prkos svaku ranu leče“  i drugim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here