Vojni analitičar Aleksandar Radić je ocenio da je među članicama Evropske unije došlo do izražaja nejedinstvo kada je u pitanju koncept širenja Unije na zemlje Balkana.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da odbijanje EU da započne pristupne pregovore sa dve balkanske zemlje, opravdava njegovu politiku učvršćivanja bližih veza sa Kinom i Rusijom. Prema predsednikovim rečima ‚‚moramo sami o sebi da brinemo, jer je to jedini način,  jedini pristup u sadašnjem trenutku, a sve drugo bi bilo neodgovorno.‚‚ Da li su ovake poruke upućene samo domaćoj javnosti ili su one istovremeno i upozorenje Zapadu na neispunjavanje datih obećanja, glasilo je pitanje koje smo uptili vojnom analitičaru Aleksandru Radiću.

Evropska unija je, prema ocenama zapadnih komentatora, bez sumnje izvukla pouku iz pristupnih pregovora sa Bugarskom, Rumunijom i Turskom., pa je danas postupak puno zahtevniji i stroži. Takođe, bez perspektive da će jednoga dana pripadati Evropskoj uniji ugrožen je mir između balkanskih zemalja. Uticaj Rusije, Kine pa i Turske mogao bi porasti, pa bi Emanuel Makron morao , kako su naveli komentatori, da razmisli o svom vetu o proširenju, a sledeća prilika da se nešto ispravi je samit EU u decembru.