Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković se sastala sa predsedavajućom Delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji i pridruživanje EU–Srbija Tanjom Fajon, uoči sastanka ovog Parlamentarnog odbora, koji će biti održan u sredu i četvrtak u Narodnoj skupštini.

Gojković i Fajon su razgovarale o evrointegracijama Srbije, kao i aktuelnim pitanjima vezanim za rad Narodne skupštine.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da predstojeći sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU–Srbija, predstavlja priliku da se sagleda aktuelna situacija u pogledu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i ukazala da očekuje da se primeti napredak u radu Skupštine Srbije, koja je primenila sugestije iz Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije. Gojković je napomenula da je u oktobru održana prva runda međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini uz posredovanje Evropskog parlamenta u cilju unapređenja izbornog ambijenta, kao i da u novembru predstoji nova runda razgovora.

Tanja Fajon je navela da joj je kao poslanici i predsedavajućoj Delegacije EU u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje izuzetno važno da se nastavi za aktivnim radom na proširenju EU na region Zapadnog Balkana. Fajon je ukazala da je optimista da će proširenje ostati visoko na agendi i napomenula da je Srbija važna zemlja za stabilnost regiona, kao i da očekuje da će se nastaviti sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja.