Sudije koje su prvi put izabrane na sudijsku funkciju u osnovnim sudovima, položili su zakletvu u Narodnoj skupštini, pred predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Zakletvu su položile sudije koje su prvi put izabrane na sudijsku funkciju na održanoj Trećoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, 23. oktobra i na sednici Trinaestog vanrednog zasedanja Narodne skupštine, 10. jula 2019. godine.

Sudije koje su položile zakletvu sudijsku funkciju obavljaće u osnovnim sudovima u Despotovcu, Trsteniku, Loznici, Petrovcu na Mlavi, Gornjem Milanovcu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Aranđelovcu i Mionici.

Gojković je izrazila uverenje da će novoizabrane sudije tokom mandata suditi nezavisno i nepristrasno, u skladu sa Ustavom i zakonom, isključivo po svojoj savesti i na taj način obezbediti pravično suđenje za svakog građanina u Republici Srbiji.

Gojković je poručila da veruje da će sudije tokom svog trogodišnjeg mandata u sudovima opšte i posebne nadležnosti, kao novoizabrani nosioci pravosudnih funkcija, pružiti značajan doprinos nastavku reformi pravosudnog sistema, i cilju stvaranja nezavisnog, modernog i efikasnog pravosuđa i unapređenja vladavine prava u celini.

Gojković je novoizabranim sudijama poželela uspeh u radu i izrazila uverenje da će, radeći po svojoj savesti i u skladu sa zakonom, obezbediti poštovanje zakona za svakog građanina i time doprineti ugledu sudske funkcije.