Rast cene svinja

0
167

Cena živih svinja na domaćem tržištu povećana je sa sto šezdeset  na sto osamdeset dinara po kilogramu, što bi u narednom periodu moglo da dovede do poskupljenja ove vrste mesa i u maloprodaji.

Stručnjaci napominju da je moguće da će cena žive vage svinja još rasti u narednom periodu, praktično sve do Božića. Da li će se i kada takva situacija odraziti i na cene u prodavnicama zavisi od raspoložive količine mesa na tržištu.

Iz Unije proizvođača svinja Mačve i Srema, regija koje proizvode najveći broj tovljenika, su podsetili da postoje naznake da će cena živih svinja još rasti zbog povećane tražnje, ali da je „još rano govoriti u kojem procentu”. Da li će svinjetina poskupeti u mesarama zavisi od toga kolike su im zalihe. Realno, sa trenutnim cenama nema razloga za poskupljenje mesa, jer su one u maloprodaji već formirane na nabavnoj ceni od  sto osamdeset dinara. Ipak, sudeći po ranijem iskustvu, verovatno je da će doći do rasta cena i u maloprodaji, a potrebe na tržištu su povećane zbog slava, prasadi nema dovoljno na tržištu a njihov  uvoz je trenutno neisplativ.

Kad je reč o junetini, višak ove vrste mesa zbog zastoja izvoza u Tursku nije doprineo osetnijem padu cena u prodavnicama. Nezvanično se pominje da bi prve isporuke za tursko tržište trebalo da krenu sledećih dana. Najbrojnije udruženje proizvođača junadi „Agroprofit” je zatražilo nastavak razmene junadi za kukuruz preko Robnih rezervi, jer smatraju da je ponuđena otkupna cena klaničara od jedan koma devet evra po kilogramu niska, kao i da je realno da bude od dva koma deset do dva koma petnaest evra. Kako je preneo portal „Agroservis”, izvozna klanica poslednjih dana obrađuje meso sa svojih farmi i iz uslužnog tova, tako da se za sada ne može očekivati veća potražnja na samom tržištu junadi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here