Dr Jelena Đurđević o borbi protiv karcinoma

0
413

Dr Jelena Đurđević je ocenila da bi veću ulogu u sprečavanju i otkrivanju karcinoma , pa i karcinoma dojke morali da imaju preventivna zaštita i ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Ministarstvo zdravlja bi prema mišljenjima stručne  javnosti moralo da objavi nacionalni skrining program, i da saopšti sa kojim brojem rendgenologa za mamografiju danas raspolaže.  Svođenjem skrininga na uska područja velikih, probranih i favorizovanih gradova, ugrožava se osnovno načelo pravičnosti zdravstvene zaštite. Transfuziologa dr Jelenu Đurđević smo zamolili za komentar ovakvih tvrdnji.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro milion sedam stotina hiljada obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji. Samo u okviru organizovanog skrininga raka dojke u 2018. godini u našoj zemlji je  urađeno oko trideset sedam hiljada skrining pregleda mamografijom u cilju ranog otkrivanja raka dojke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here