Predsednik Vučić se sastao sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim

0
117

Predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja i poručio je da Srbija prema Severnoj Makedoniji nema nikakve zahteve.

Predsednik Vučić je posle sastanka sa  predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim izjavio da u političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje i da želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose.

Predsednik Vučić je dodao da je sa makedonskim predsednikom imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilateralnim odnosima dve zemlje, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima. On je poručio da Srbija jedina nema nikakve zahteve prema Severnoj Makedoniji. Predsednik je rekao da je to njegova poruka za Skoplje, Severnu Makedoniju i ljude koji žive u Severnoj Makedoniji – da nemamo nikakve zahteve, i jedini smo koji ništa ne tražimo ni iz prošlosti, ni iz sadašnjosti, jedino tražimo da dobro radimo i sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti.

Predsednik Vučić je istakao da politički dve zemlje nemaju nikakvih otvorenih pitanja, osim u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova. Ocenio je i da pripadnici makedonske nacionalne manjine u Srbiji nemaju problema, te da je Srbija srećna što ih ima, a dodao je i da je uveren da Srbi koji žive u Severnoj Makedoniji jednako vole tu zemlju i Srbiju. Predsednik Srbije je podvukao da je ponosan na novosadsku i ohridsku inicijativu, ističući da je ona budućnost regiona i pametan izbor za opstanak i ostanak na ognjištima. On je naglasio da je  ta inicijativa, u javnosti poznata kao “mali Šengen”, dobra za region jer u uslovima kad se ne zna kuda ide Evropa, a obe zemlje su na evropskom putu, da je važno da se ponudi nešto što, nije alternativa, već obaveza da države ispune ono što same mogu da urade.

Predsednik Srbije je dodao da ekonomska saradnja dve zemlje napreduje i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu milijardu evra, što bi bila važna psihološka granica koja bi pokazala da je zajednički mnogo urađeno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here