Zoran Pašalić: Naknade za rad javnih izvršitelja su previsoke

0
73

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je saopštio da su naknade za rad javnih izvršitelja previsoke, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa.

Zaštitnik je u Mišljenju upućenom Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde naveo da je  „nužno preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane”.

U saopštenju je navodeno da se od početka rada izvršitelja 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio na visinu tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku.

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki.

Pašalić je takođe naglasio da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati kako efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, tako i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić je istakao da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here